Första världskriget hade antagligen sett helt annorlunda ut om tyskarna hade lyckats med sin Schlieffenplan. Eftersom Tyskland var ett mycket mäktigt land under de tidiga åren på 1900-talet utgjorde de en viktig roll i kriget. De var både industrialiserade och hade en god ekonomi. På sätt och vis kan man säga att Tyskland var en av anledningarna till att kriget över huvudtaget bröt ut, men man kan inte heller lägga hela skulden på ett enda land, tycker jag. Österrike-Ungern var först med att förklara krig, men Tyskland var det land som först gjorde några stora insatser i kriget. Otto von Bismarck, som ledde landet i slutet av 1800-talet, ville att landet skulle få mer och mer makt. Det såg de andra länderna i Europa som ett hot, eftersom även de ville befinna sig högst på toppen. Tyskland, och också andra länder, kände av de stegrade spänningarna mellan länderna. Det kändes som att det eventuellt kanske skulle utbryta krig och därför började tyskarna smida på en plan om hur de skulle agera om kriget bröt ut. De kallade sin plan för "Schlieffenplan".
Länge smidde de på sin plan, utan att riktigt veta om den skulle komma till användning. Planen gick ut på att Tyskland, så fort kriget startade, skulle gå till anfall mot Frankrike. De räknade med att Frankrike skulle bli en relativt enkel match. Efter Frankrike skulle de skynda sig tillbaka till Tyskland för att möta upp Ryssland, som förväntades gå till anfall mot Tyskland. Man ville med planen undvika ett tvåfrontskrig, men planen misslyckades. Man var nu hotade från två håll och när stormakten Storbritannien gav sig in i kriget blev hela situationen mycket komplicerad för Tyskland.
Om tyskarna hade lyckats med sin Schlieffenplan hade hela första världskriget sett helt annorlunda ut, det kan man med säkerhet säga. Men exakt hur kriget skulle tett sig istället är svårt att spekulera i. Själv tror jag att bilden av ett tvåfrontskrig aldrig skulle uppstått på samma sätt om tyskarna hade lyckats med planen. Om vi förutsätter att de besegrade Ryssland och Frankrike, vilket stod med i planen, tror jag ändå kanske inte att de hade vunnit kriget. De hade ju nämligen glömt bort att ta med Storbritannien, som också dem var ett mäktigt land, i beräkningen. Jag tror att kriget hade utvecklats på följande sätt:
Kriget inleddes år 1914 med att Österrike-Ungern förklarade Serbien i krig. Detta var startskottet för Tyskland. Nu kunde de sätta sin plan i verket. Till att börja med ville de anfalla Frankrike och för att kunna göra det oupptäckta bestämde de sig för att gå genom det neutrala Belgien. Storbritannien hade varnat Tyskland för att ta den vägen, eftersom de beskyddade Belgiens neutralitet. Men tyskarna verkade inte ta hotet på allvar, vilket resulterade i att Storbritannien förklarade dem i krig. Men tyskarna hade då redan hunnit till Frankrike, och kunde besegra dem relativt enkelt. Efter att de klarat av Frankrike tror jag att de skulle begett sig tillbaka mot Tyskland för att möta upp Ryssland, även fast de nu också var i krig med Storbritannien. Jag tror att Storbritannien skulle följt efter den tyska armén tillbaka mot Tyskland. De hade nu två anledningar till att vara arga på Tyskland: dels att de hade gått genom neutrala Belgien, men också att de hade besegrat Frankrike(Storbritannien var allierade med Frankrike). Trots att tyskarna hade förlorat soldater när de besegrade Frankrike tror jag inte att Storbritannien skulle ha kommit ifatt med förrän de redan hade påbörjat sitt krig mot Ryssland. Hittills hade det gått bra för Tyskland, men här tror jag att deras tur skulle ha börjat vända. Ända fram tills Storbritannien kommit till platsen tror jag att tyskarna hade skött sig bra. En strid mellan Tyskland och Ryssland skulle nog blivit jämn. Men när Storbritannien kom till platsen skulle Tyskland bli tvungna att kriga mot två starka länder. Ryssland skulle ligga i öster och Storbritannien skulle ligga i väster. Även fast Tyskland var ett så starkt land själva tror jag inte att de hade klarat sig mot två länder. Ju längre tiden gick skulle de ha blivit mer och mer inträngda mellan de två andra länderna och de hade inte heller haft några flyktvägar. Möjligen att en räddning hade funnits för Tyskland och det hade varit om Österrike-Ungern hade kommit till deras undsättning. Men jag tror att den chansen hade varit ganska liten. Jag tror inte att Österrike-Ungern hade haft någon större lust i att gå med i ett krig som inte var till deras fördel. De var redan innan ett svagare land än både Ryssland och Storbritannien, så jag tror inte att de ville riskera att bli av med soldater. Egentligen skulle det varit fel av Österrike-Ungern att inte hjälpa Tyskland eftersom de var allierade, men på sätt och vis skulle man förstå deras beslut. Att gå in i ett krig där man redan ligger i underläge skulle enbart drabba dem negativt. Efter ett tags krig mellan Ryssland, Tyskland och Storbritannien tror jag också att Frankrike skulle kommit tillbaka. När de blev besegrade av Tyskland tror jag att de genast började värva mer soldater till armén, för att sedan kunna ge igen mot Tyskland. Om även dem hade anslutit sig till striden hade Tysklands framtid nog sett ganska mörk ut.
Jag tror alltså att även om tyskarna hade lyckats med sin Schlieffenplan, och besegrat först Frankrike och sedan Ryssland, hade de inte kunnat stå upp mot ett land som Storbritannien. Det skulle även ha varit möjligt att Frankrike repat sig och kommit tillbaka in i kriget, ett stort bakslag för Tyskland. Hur det än hade blivit så tror jag att Tyskland hade haft svårt att vinna kriget. De andra länderna var helt enkelt lika starka, med den enda skillnaden att de kämpade mot Tyskland på samma sida. Om de däremot aldrig hade funnits några allianser hade Tyskland kanske kunnat vinna kriget.
Källor
http://www.ne.se/lang/schlieffenplanen
http://sv.wikipedia.org/wiki/Schlieffenplanen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar