Om inte utbrytningsgruppen som stred för att ena Serbien med Bosnien hade funnits och utfärdat mordet på Franz Ferdinand så hade kriget aldrig fått en början. Även Tyskland kan bära skulden för att kriget startade, men jag anser inte att det var Tyskland som löste ut det, utan de gick in i kriget för att få makt och hade Tyskland inte förklarat krig mot Ryssland den 21 Augusti utan istället hållit sig neutrala och skyddat sitt eget land så hade scenariot varit helt annat.
Tack vare att Franz mördades skapades oro i hela Östeuropa, så jag står fast i att det är ”svarta handens” fel att kriget bröt ut just då. ” eller rättare sagt bröt ut över huvudtaget.
Den stora freden kom till för att länderna inte hade råd att kriga mer. Stora delar av världen hade drabbats av brist på råvaror samt andra import och export varor. Den 28 juni 1919 slöts den största freden mellan Enteten och Tyskland, kallad freden i Versailles Här hade det varit vapenvila och förhandlingar om ett fredsavtal i sex månade innan Enteten bjöd in Tyskland och tvingade dem att skriva på det färdigskrivna kontraktet som inte var förhandlingsbart. Tyskarna hade inte en suck i kontraktet och fick ta emot extrema krav. Enteten tyckte inte att man kunde lita på Tyskarna så i kontraktet skrevs in att de inte får bedriva vapenindustriproduktion. Tyskland fick också skulden till att ha startat kriget så ett skadestånd skulle betalas till Frankrike och Belgien mm. Vilket jag tycker är fel. I avtalet står det att Tyskarna skulle släppa tillbaka Elsas-Lothringen till Frankrike. Tyskarna var också tvungna att ge bort en stor del landsmark till grannländer. En annan viktig punkt var att Tysklands armé blev begränsad till max 100 tusen man och med endast bas utrustning. Alla dessa krav och begränsningar på Tyskland bidrog till landets försämrade ekonomi och industri. Innan den så kallade Versaillesfreden gjorde bland annat Storbritannien många fredsförsök med Tyskland men utan resultat. Under vapenstillestånden bildades ett förbund benämnt NF ( Nationernas Förbund ) som den 10 januari 1920 skrev på fredsavtalet. Under fredsavtalsdiskussionen drog sig USA ur på grund av de extrema villkoren som lagts på Tyskarna och av samma anledning drog sig även Storbritannien ur. Tidigare hade också Japan och Italien dragit sig ur fredsavtalet. Efter Versaillesfreden blev det ett mycket växlande samhälle i Europa, med lågkonjunkturer och högkonjunkturer på varandra i omgångar. Det landet som drabbades hårdast var förstås Tyskland. Ett Tyskland som tidigare varit känt för sin industri och som plötsligt fick begränsningar och krav på just industrin. Detta ledde till lågkonjunkturen och den stora arbetslösheten i Tyskland. Att tyskarna var tvugna att lämna ifrån sig nästan alla kolonier hade också inverkan. Jag tycker själv att Tyskland fick för hårda krav, det var trots allt inte de som startade kriget men de var delaktiga till att kriget fortsatte så länge. Kriget hade blivit mildare och med mindre dödsoffer om Tyskland hade beviljat ett tidigare fredsförslag. Då hade kanske inte heller kraven varit så hårda och de Tyska medborgarna hade då kanske inte varit lika hämndlystna och lyssnat till Hitlers framtidsvisioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar